tien belangrijke feiten over desembrood

10-feiten-over-zuurdesembrood

10 belangrijke feiten over (zuur)desembrood

  1. Door het lange rijsproces zorgt het enzym fytase ervoor dat er bij het bereiden van een volkoren desembrood fytinezuur wordt afgebroken en vitamines en mineralen vrijkomen. Het ‘zure’ desem zorgt er bovendien voor dat het afbraakproces langer duurt. Deze afbraak  van fytinezuur geldt trouwens ook  voor zaden die je aan het zuurdeeg toevoegt.
  2. Ben jij gevoelig voor gluten, dan heb ik goed nieuws voor jou! In het zuurdesemdeeg worden meer A-gliadines afgebroken dan in gistbrood. En dit is precies het eiwit dat gevoeligheid veroorzaakt.
  3. De glycemische index van volkoren desembrood is lager dan gistbrood van hetzelfde meel. De vertering van desembrood gaat dus geleidelijker dan gistbrood.
  4. Desembrood hoeft niet heel zuur te smaken. Dat is afhankelijk van de duur van het rijzen én de samenstelling van het moederdesem (bacteriën en gisten). Mijn desembrood is vol van smaak, maar zeker niet zuur.
  5. Tijdens de lange rijstijd rijpt (fermenteert) het deeg en worden er veel smaakstoffen gevormd. Die smaakstoffen zorgen voor een volle en complexe smaak.
  6. Zuurdesembrood wordt al zo’n 5.000 jaar gegeten. Gistdeeg van gist uit de fabriek bestaat past sinds halverwege de 19e eeuw.
  7. Desembrood is een puur brood zonder kunstmatige toevoegingen. Het wordt in de basis gemaakt van meel, water en zout. Dat is een prettig idee!
  8. Is het je weleens opgevallen dat desembrood een langere houdbaarheid heeft dan gistbrood? Het heeft ook een mooi en elastisch kruim (de binnenzijde van een brood).
  9. Het bereiden van een zuurdesembrood is ‘slow cooking’ pur sang. Neem er de tijd voor en ga mee in het moment en beleef het maken van een desembrood op een mindful manier.
  10. Het bakken van desembrood past in een druk tijdschema. Je kunt de lange rijstijden heel gemakkelijk ’s nachts laten plaatsvinden. Of overdag in de koelkast. Voor elke agenda is een schema te vinden wat bij jou past.

Misschien weet jij nog meer feiten over zuurdesembrood die ik niet heb vermeld? Laat het weten en plaats hieronder een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *