gistvrij brood eten

Candida schimmelinfectie

Waarom eten mensen desembrood?
Een paar weken geleden was ik op de Business Bootcamp van Open Circles en sprak ik met veel mensen. Waar ik tot dan toe nooit zo bij stil had gestaan is het feit dat mensen desembrood eten vanwege hun gezondheid. Natuurlijk besefte ik wel dat zuurdesembrood eigenlijk een soort oerbrood is zonder kunstmatige toevoegingen. En gemaakt m.b.v. een natuurdesem: een cultuur van bacteriën en gisten. Dat op de hele wereld kan verschillen van samenstelling en eigenschappen. Bijzonder toch! Meer informatie over desem kun je bekijken in de gratis miniworkshops (kijk op de hoofdpagina).

Even terug naar de mensen die mij vertelden dat zij desembrood eten omdat zij ergens last van hebben. Ik sprak ondermeer een vrouw die last heeft van een prikkelbare darm en daarom alleen desembrood van volkoren speltmeel at. Zij kon dat aanmerkelijk beter verdragen dan gistbrood, gemaakt met bakkersgist. Ik opperde nog dat spelt ook gewoon een soort tarwe is. Maar daar was zij niet van onder de indruk. Zij had duidelijk verschil gemerkt en kon nu gewoon klachtenvrij brood eten. Google eens over dit onderwerp en je zult vele bevestigende verhalen lezen hierover. Volgens mij moet je zelf ervaren of het jouw klachten verlicht en dan weet je of het voor jou de oplossing is of niet.

Brood is basisvoedsel.
Als mensen de boodschap krijgen dat zij geen (gist)brood meer mogen eten, dan is dat best lastig. Want voor Nederlanders is brood een basisvoedsel. Dus dan moet je op zoek naar alternatieven en creatieve oplossingen vinden. Want als je op vakantie gaat, wat moet je daar dan eten? En wat als een van je kinderen geen brood meer mag eten?

Candida schimmel infectie.
Een infectie met een candida albicans is ook zo’n onderwerp waar ik niet eerder bij stil stond. Er zijn overeenkomsten met een geprikkelde darm en de symptomen van het syndroom candida albicans. Om te beginnen zijn er twee kampen: de reguliere gezondheidszorg die werkt vanuit de wetenschap en kamp twee: alles wat buiten deze gewone medische zorgt valt: de alternatieve gezondheidszorg. Voorbeelden van de laatste zijn homeopathie en acupunctuur. Een zijtak is de natuurgeneeskunde die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zo oud is als de mensheid. Met behandelwijzen en therapieën zoals voeding en dieet, natuurlijke middelen, beweging, ademtherapie en supplementen.

De reguliere en alternatieve gezondheidszorg hebben in het algemeen een andere kijk op het fenomeen candida albicans.

Ik zal je eerst uitleggen wat een infectie met candida inhoudt. In onze omgeving: de lucht, de aarde, de lichaamshuid, slijmvliezen en darmen komen gisten voor (die je ook ‘vangt’ als je desem maakt). Waaronder de candida albicans. In de darmen vormt het samen met andere gisten in de darmflora een harmonieuze samenleving. Als je weerstand wat minder is dan kunnen er bijv. huidinfecties (luieruitslag bij baby’s), vaginale infecties (witte vloed) of infecties van het mondslijmvlies (zoals spruw) ontstaan. De medische wereld erkent deze klachten en schrijft medicijnen voor om het te verhelpen.

Als het immuunsysteem heel erg verzwakt is  (bijv. bij HIV, leukemie, chemotherapie, orgaantransplantatie) dan kan de infectie zich door het hele lichaam verspreiden en deze erkende ziekte heet systemische candidiasis.

Het candida syndroom.
Er is een stroming in de alternatieve gezondheidszorg met een andere kijk op candida albicans. Zij gaan ervan uit dat legio symptomen zoals extreme vermoeidheid, buikklachten, eczeem, terugkerende infecties en andere gezondheidsproblemen samenhangen met een overgroei van candida albicans in de darmen. En dat deze candida zijn kans grijpt als de darmflora is verstoord bijv. door invloed van langdurige stress, antibiotica en slechte eetgewoonten. Nog erger wordt het als de gistcel veranderd van een schimmelachtige gistcel naar een gistachtige schimmel en het slijmvlies van de darm beschadigt. De schimmel komt in het bloed terecht, scheidt toxische stoffen af en verspreidt zich naar de weefsels in het lichaam. Het immuunsysteem wordt door de giftige stoffen verder ondermijnd en er ontstaat een vicieuze cirkel. Door de verspreiding naar weefsels en organen worden ook de uiteenlopende klachten van mensen verklaart.

Wat kun je er tegen doen?
De aanpak door alternatieve specialisten om de schadelijke overgroei van deze candida tegen te gaan is het opbouwen van de darmflora en de weerstand. En in het algemeen geldt een  voedingsadvies met volwaardige voeding. Dus zonder toegevoegde suikers, bakkersgist en geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit klinkt als een advies waar heel veel mensen baat bij kunnen hebben. Als je het idee hebt dat je een candida albicans overgroei in de darmen hebt, dan kun je het beste een persoonlijk advies op maat krijgen en niet zomaar in zee te gaan met een vage therapeut of een dieet op internet te gaan volgen. Met een alternatieve therapie ben je een half jaar tot een jaar bezig.

Dus…
Dus wie heeft gelijk? Is het een pseudoziekte en maken mensen elkaar gek? Of volgt de medische wereld opgestelde protocollen en kunnen ze niet inspelen op individuele behoeften en behandelwijzen? Er worden gelukkig iedere dag nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen gedaan. Op het gebied van de darmen bijvoorbeeld wordt in de hele wereld baanbrekend onderzoek gedaan en komt men tot belangrijke inzichten. Het wordt steeds duidelijker dat de darmen een heel grote rol spelen in het menselijk lichaam. En dat een volwaardige voeding met veel vezels, vitaminen en mineralen de sleutel is naar een gezond lijf!

Geloof jij dat het candida syndroom bestaat of is het een sprookje? Laat je horen!Een gedachte over “Candida schimmelinfectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *