desem kamutbrood

Desem kamutbrood

Zo’n lekker en gezond kamutbrood!
Dit is het lievelingsbrood van mijn man. Ook mijn dochter vindt het heerlijk. Het heeft een zachte en unieke smaak. Ik haal mijn biologische volkoren kamutmeel vaak bij een natuurvoedingswinkel in Alphen aan den Rijn. Ik koop het ook weleens in supermarkten.

biologische kamutmeel
biologische kamutmeel

khorasan kamutmeel

Vind je het leuk om meer te lezen over kamut?
Ik vond ergens op internet een waardevol document. Er staat informatie over kamut en je kunt er allerlei recepten vinden. Zoals een brood, brioche, koekjes en pizzadeeg. Ga hier rechtstreeks naar het document.

desembrood van kamutmeel

Een gezond en heerlijk desembrood van kamutmeel.

Het recept van mijn desem kamutbrood

  • Ik bak altijd twee broden en neem meestal half elitebloem (van de molen De Eendracht) en half volkoren kamutmeel (op de afbeeldingen zie je de merken die ik koop). Daar meng ik ca. 500-600 ml. lauw water bij en laat het een uur staan. Vervolgens meng ik er 300 gram rijpe desem bij. De desem maakte ik door 150 gram bloem en 150 gram lauw water te mengen met 75 gram moederdesem. Na een uur of tien is het klaar en bubbelend. Dat meng ik door het deeg  (en bewaar weer 75 gram in de koelkast voor de volgende keer) en voeg 20 gram (lowsalt) zout bij. Het zout los ik eerst op in een beetje water. Ik kneed ongeveer 12 minuten tot het een mooi elastisch deeg is.
  • Het deeg rijst afgedekt tot het in volume is verdubbeld. Vervolgens deel ik het in tweeën en vorm een bol of batardvorm. Of kleine broodjes. Dit deeg gaat in een rijsmandje en dek ik af met een theedoek of plasticfolie en dit rijst ca. 1 ½ uur tot een vingerafdruk op de rand een flauw kuiltje achterlaat.
  • In de voorverwarmde oven bak ik de ingesneden broden eerst 15 minuten op 220 graden en dan nog 35 minuten op 190 graden. Na het bakken koelen ze af op een rooster. Heerlijk om dan een knapperig sneetje af te snijden en met gezouten roomboter op te smikkelen. Daar kan weinig aan tippen! Geloof mij maar!

Wil jij een van de workshops gaan volgen of als cadeau geven?
Er zijn verschillende workshops desembroodbakken die je allemaal online kunt volgen. Je logt dan in op een digitale leeromgeving waar je instructiefilms kunt bekijken, stap voor stap documenten kunt lezen en allerlei informatie krijgt over desembrood. Het zijn goede workshops voor mensen die weinig ervaring hebben en desembrood willen leren bakken. Stuur een mail naar info@desembroodbakjezelf.nl als je meer informatie wilt.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *