pompoenpitten en lijnzaad zijn superzaden

Desembrood-met-pompoenpitten-en-lijnzaad

Desembrood met supergezonde extra’s
Desembrood staat bol van de gezonde eigenschappen. In mijn vorige blog kun je er alles over lezen. In het brood van de blog van vandaag worden bijzonder zaden toegevoegd. Lijnzaad en pompoenpitten. Je wilt vast weten waarom deze zaden zo bijzonder zijn…

Lijnzaad is een wonderzaadje!
Lijnzaad komt van de vlasplant en heeft interessante eigenschappen. Het bevat hoge gehaltes aan fyto-oestrogenen. Dit plantaardige oestrogeen is een goede hulp bij overgangsklachten.

Moeilijke stoelgang
Het eten van lijnzaad helpt bij darmklachten zoals een moeilijke stoelgang. Drink er dan wel voldoende vocht bij. Het zaad zet uit door vocht en de buitenzijde van het zaad wordt slijmig. De uitgezette zaadjes zorgen voor vulling van de darm (wat goed is voor spanning op de darmwand) en het slijm zorgt voor doorvoer van de darminhoud. Voor een optimale werking in de darmen neem je het beste hele zaadjes of gekneusde zaadjes en geen gemalen zaad. Voeg een eetlepel toe aan een schaaltje yoghurt of amandelmelk en vul dat aan met enkele eetlepels havermout, vruchten en een handje noten en breng het verder op smaak met kaneel. Je hebt nu een supergezonde start van de dag!

Wil je een paar kilo’s afvallen?
Het gemalen zaad (in combinatie met vocht) kan helpen om af te vallen. Het zaad zet uit in de maag en zorgt voor een vol gevoel. Lijnzaad heeft ook nog eens een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Bewaar het gemalen zaad goed afgesloten in de koelkast.

Meer informatie over lijnzaad(olie)
Kijk eens op de volgende links voor meer informatie over lijnzaad(olie) en toepassingen:
mens en gezondheid
toepassingen met lijnzaad
natuurdiëtisten

pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium, zink, ijzer, essentiële vetzuren, aminozuren en vitamines. Rooster voor een gezonde snack eens een handje pompoenpitten in de koekenpan met een drupje olie en een snufje zout. Het geeft bite & smaak aan salades en groenteschotels. Kneed het door het deeg en het gebakken brood krijgt een heerlijke zachte notensmaak.

supergezond desembrood

Desembrood met pompoenpitten en lijnzaad

Voor 2 grote broden

Benodigdheden:

  • 1 kilo bloem (of half volkoren tarwemeel/speltmeel en half bloem, neem dan iets meer water)
  • 350 gram rijpe desem
  • 20 gram zout
  • 600 ml. lauwwarm water
  • 75 gram pompoenpitten + 75 gram lijnzaad (geweekt in water)

Bereiding:
Vaak laat ik mijn desem ‘s nachts rijpen en start de volgende ochtend met het vormen van het deeg.

Meng de bloem/meel met het zout. Voeg desem, pitten en zaden en water toe. Schep met een lepel alles goed door. De droge delen zijn nu vrijwel verdwenen. Kneed ca. 15 minuten en zet het afgedekt weg op kamertemperatuur (als ik haast heb dan zet ik het in de oven op gistrijsstand). Druk met de vingers de grote luchtbellen eruit of kneed het even door (wil je een fijne structuur dan kneed je het door). Vorm twee broden, leg direct op de plaat of in rijsmandjes en laat het afgedekt nog 1 – 2 uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als je een natte vinger drukt in het deeg en het deeg langzaam terugveert en een klein deukje achterblijft.

Verwarm de oven voor (broodstand of hetelucht) op 220 graden C. Snij het deeg evt. in. Leg het deegstuk op de met bakpapier beklede plaat en bak 15 minuten op 220 graden C., de laatste 40 minuten op 190 graden C.

Zet onderin de oven een ovenschaal en vul dit met water. De damp zorgt ervoor dat de korstvorming wordt uitgesteld en daardoor kan het brood wat meer rijzen. Het brood krijgt zo een wat dunnere, maar krokante korst. Je kunt ook een gietijzeren (gril)plaatje meeverhitten in de oven. Dan is het resultaat directer. Zodra het brood in de oven staat, vul je het met water of ijsklontjes. Sluit snel de oven, zodat er weinig damp ontsnapt.

Tenslotte klinkt gaar brood hol als je klopt op de onderzijde van het brood. Niet gaar brood heeft een doffe klank alsof je op klei klopt.

Wil jij ook aan de slag met desem, zaden, bloem en meel? In de online workshop leer je alle ins & outs van desembrood! Doorgaan voor meer informatie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *