snijd brood in een stervorm met snedes aan de zijkant

Het-insnijden-van-brooddeeg

Tips voor het insnijden van brood voor het bakken

  • gebruik een scherp mes zoals een aardappelmesje of scheermes
  • een scherp gekarteld (brood)mes werkt ook heel fijn
  • snijd het brood na het rijzen (of halverwege) zodat de sneden scherp blijven
  • er zijn ook bakkers die het brood inprikken op regelmatige afstand
  • het insnijden zorgt voor een bepaald effect: ruiten, stervorm, aren, etc.
  • het insnijden voorkomt scheuren tijdens het bakken
  • een schuine snede zorgt voor scherpe randen/korst, een snede recht naar beneden geeft een meer egaal bakkend resultaat
  • door het brood helemaal niet in te snijden krijgt het een robuust uiterlijk
  • strooi voor het insnijden bloem, zaden (sesam, maanzaad, zonnebloempitten, etc.) over het brood, dan is het resultaat van het insnijden beter te zien
  • knip eens met een schaar i.p.v. met een mes, bijvoorbeeld als je een gevuld brood hebt, door het goed in te knippen wordt de vulling zichtbaar
  • experimenteer met het insnijden en gebruik je fantasie: spiraalvorm, ruiten, een lange snede aan de zijkant, een lange snede over de gehele lengte, etc.
  • slappe degen kun je onbesneden laten, zodat het niet 'uitvloeit' als het op de plaat wordt gebakken
  • ook brood gebakken in een broodvorm kun je insnijden of knippen (denk aan knipwit of knipbruin)


hoe en waarom snijd je brooddeeg voor het bakken

De foto’s
Foto 1: een onbesneden brood, dit geeft een robuust gebakken brood
Foto 2: een stervorm (ik gebruikte een rijsmandje met spiraalvorm)
Foto 3: vijf snedes (de derde snede in het midden) (rijsmandje glad)
Foto 4: links een fantasieruit en rechts een arevorm (rijsmandje met spiraalvorm)
Foto 5: langwerpig brood bestrooid met maanzaad en arevorm
Foto 6: brood links rechte snede over het midden (ovaal rijsmandje met spiraal), verder een ruitvorm en fantasiesnedes
Foto 7: kleine broodjes met ondiepe rechte snede  in het midden van het broodje
Foto 8: een stervorm + insnede 4 x zijkant brood (het brood is minder rond  gebakken door deze zijsnedes)

Stuur een foto van jouw mooiste brood!
Wat vinden jullie een mooie manier om het deeg voor het bakken in te snijden? Stuur een foto van jouw mooiste (desem)brood naar info@desembroodbakjezelf.nl en ik maak binnenkort een collage van de inzendingen!


3 gedachten over “Het-insnijden-van-brooddeeg

  1. Probleem bij insnijden.
    Waarom zakt mijn brood in 1 seconde ineen direct nadat ik het probeer in te snijden.
    Ik snij zo vlug mogelijk in met een scherp molenmesje en probeer zo weinig mogelijk onnodige druk op het deeg uit te oefenen.
    Gebruik ik misschien te veel gist en desem ? Is mijn deeg te vochtig ? Is het iets met deeg en/of kamertemperatuur te maken ?
    Ik snijd ze in de minuut voor ze in de oven gaan.
    Wat zie ik over het hoofd om dit te voorkomen ?

    Dank.

    Mau

    1. Je deeg heeft te lang gerezen.
      Minder gist gebruiken en/of minder lang laten rijzen. En ja, kamertemperatuur heeft daar zeker ook mee te maken. Het maakt een groot verschil of het 18 graden is of 22. Ik merk bij mijn zuurdesembroden dat ook omstandigheden als luchtdruk en luchtvochtigheid van invloed zijn op de rijstijd.

    2. Maurice,

      Ik sluit mij aan bij de antwoorden van Jes! Thx Jes voor jouw bijdrage! Ik vul nog aan met de opmerking dat het soort bloem/meel dat gebruikt wordt ook belangrijk is. De kwaliteit en het gehalte van gluten is daarbij belangrijk. De gluten zorgen voor een stevig netwerk. Ik gebruik broodmeel dat ik haal bij de molen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *