gezonde olijven en olijfolie

olijvenbroodjes-met-100-procent-desem

Olijven en olijfolie gezond

Ben jij ook benieuwd of het mediterraanse dieet nog steeds wordt aangeprezen? En wat houdt het nu precies in? We beginnen maar eens met de gezonde olijven! Ze bevatten veel vitamines o.a. uit de A en B-familie. Maar hebben ook een hoog gehalte aan ijzer en vitamine E. Wist jij dat olijven en olijfolie een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben? De Grieken eten de olijven vaak zo uit de hand als eetlustopwekkend hapje. En de Italiaanse man heeft er blijkbaar ook baat bij, want een onderzoek wijst uit dat zij in Europa heel laag scoren op het gebied van erectiestoornissen.

Onderdeel van mediterraanse voeding

Olijven groeien aan olijvenbomen die eeuwen oud kunnen worden. Er bestaan tientallen verschillende rassen. De groene olijven zijn onrijp en zwarte olijven gerijpt en komen van dezelfde boom. Het mediterrane voedingspatroon is bewezen gezond te zijn en goed voor hart en bloedvaten. Nu… olijven en olijfolie maken deel uit van dit mediterrane menu.

Er is niet één alomvattend mediterraans ‘dieet’ maar er zijn overeenkomsten van het eetpatroon van mensen in het Middellandse Zeegebied. Zoals veel groenten, fruit, vis en zeebanket, volle graanproducten, bonen, noten, kruiden en specerijen en zo nu en dan kip, eieren, kaas en yoghurt en bij uitzondering zoetigheid en rood vlees. Lees op Praktijk Buon Appetito verder over mediterrane voeding.

Het mediterrane dieet anno 2015

Een uitgebreid onderzoek wees uit dat het mediterrane menu ook in 2015 nog steeds hoog op de lijst van gezonde diëten staat. Verder lezen over dit onderzoek.

puccia gezonde Italiaanse olijvenbroodjes met desem

Kies jouw olijfolie en olijven zorgvuldig

Veel mensen vielen als een blok voor de gezonde boodschap van het mediterrane dieet en de populariteit zorgde ervoor dat de vraag naar olijven en olijfolie enorm steeg. En daardoor wilde veel mensen gemakkelijk geld verdienen aan de verkoop van olijven en olijfolie. Met deze producten wordt er dus veel gerommeld. Het productieproces van olijven kan op ambachtelijke wijze gebeuren. Maar veel olijven worden met behulp van chemicaliën op snelle wijze gereed gemaakt voor verkoop. Op internet vond ik terug dat je vraagtekens mag plaatsen bij olijven uit de V.S. en Spanje. Laat je dus goed informeren over de olijven die je koopt. Lees de etiketten. Bij twijfel kies je het best voor biologische olijven of koop bij delicatessenzaken.

Hoe bewaar je olijfolie?

De beste manier om olijfolie te bewaren is afgesloten en donker bij een temperatuur tussen de 10°C en 15°C. Een glazen fles is niet erg, maar de kwaliteit gaat door invloed van licht, sneller achteruit. Let dus op de productiedatum, die op de fles staat aangegeven. Een plastic fles wordt afgeraden omdat de olie inwerkt op het plastic. Tips die ik vond over goede olijfolie: Pietro Coricelli Olio extra virgin di oliva ongefilterd bij de Albert Heijn, Fattoria La Vialla uit Umbrie (online verkoop) en biologische olijfolie (ook online).

Heerlijke Italiaanse olijvenbroodjes met desem

Het kan natuurlijk niet uitblijven… het recept van vandaag is een fijn recept van malse olijvenbroodjes. Het is gebaseerd op een Italiaanse recept: puccia. Onlangs werd mijn recept geplaatst op de site van Goed eten Gezond leven, hier vind je het hele recept van de olijvenbroodjes met desem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *