een goede basis workshop om desembrood te leren bakken

Over desembrood bakken

Waarom zou je een workshop desembrood volgen?

Veel mensen willen gelijk een mooi en hoog desembrood bakken. Het liefst een volkorenbrood. Of een speltbrood. Ze zien een programma op televisie waar professionele bakkers laten zien hoe zij zo’n brood bakken. Of ze gaan op internet op zoek naar meer informatie en bekijken filmpjes en lezen instructies.

waarom volg je een workshop desembrood bakken bij Desembroodbakjezelf
Een workshop geeft jou een stevige basis om op voort te borduren.

Je begint jong met koekjes bakken en eindigt met een mooie taart

Vaak is je eerste ervaring in de keuken samen met je moeder of oma. Het kan ook iemand anders zijn die jou op weg helpt met jouw eerste stappen in de keuken. Ik bakte vroeger graag koekjes met vriendinnetjes. Of als we op school een les hadden over Pasen, gingen we aan de slag met zelfgebakken matzes. Dat soort dingen. Eenmaal in je eigen keuken ga je voortborduren op die ervaring. Je hebt een basis en durft het aan om een taart te bakken. Kortom je bouwt het steeds verder uit.

De basis van desembroodbakken

Als jij van huis uit het bakken van desembrood hebt meegekregen, dan is dat een handige basis voor als je zelf aan de slag gaat. Maar als je nog geen ervaring hebt, is het zo belangrijk om eerst een goede basis te krijgen. Want met een stevige basis begrijp je welke processen zich voltrekken in het desemdeeg. Je snapt welke stappen je uitvoert. Je kunt volgen waarom je het deeg kneed, laat rijzen, vormt en op een bepaalde manier bakt in de oven. Als je dat begrijpt dan heb je een basis.

Desembrood met hoge hydratatie

Dit is vaak het ideaal van desembrood bakkers. Het bakken van een desembrood op basis van een deeg waarin zoveel mogelijk vocht is verwerkt. Zo’n relatief slap deeg vergt een bepaalde aanpak. Het begint al met het soort bloem of meel dat je gebruikt. Wat is de potentie van je desem? De manier waarop je het moederdesem bewaard en fris houdt. Hoe lang en waar laat je het rijzen? Hoe zorg je ervoor dat het deeg een bepaalde stevigheid krijgt, zodat je het uiteindelijk kunt bakken en het een mooi brood wordt? Met een stevig en smeuïg kruim en een krokante korst. Wil je dit bereiken, heb je eerst een basis nodig. Geef jezelf een kickstart waarna je vervolgens zelf verder gaat.

De workshop desembroodbakken geeft jou die broodnodige basis!

Ik moet eerlijk zeggen dat zelfs mensen die de workshop volgen mij weleens mailen met vragen over hun resultaten. Ze kopen de workshop en willen te veel en te snel. Ik ga altijd in op hun vragen en probeer ze goed te adviseren. Tegelijkertijd raad ik ze aan om gewoon te starten met de workshop en de volgorde aan te houden die ik heb aangebracht. Dan beginnen ze met een relatief eenvoudig (maar wel heerlijk) brood: het Frans landbrood. Als ze dan ook de video’s bekijken en de theorie lezen, dan bouwen ze langzamerhand een basis op. Het volgen van de workshop geeft een basis zodat je een goed brood kunt bakken. Natuurlijk is het een kwestie van oefenen en ervaring krijgen. Je wordt ergens pas echt goed in als je het vaak doet.

De workshop voor de beginnende desembrood bakker

De workshop is niet voor de vergevorderde desembrood bakker die al jaren bakt. De workshop is ook niet voor de thuisbakkers die niet het geduld hebben om stap-voor-stap de modulen te volgen. Je kunt het beter ook niet gaan volgen als je binnen één dag alles wilt weten. Voor wie is het dan wel geschikt?

  • Als jij enthousiast bent.
  • Rustig de stappen volgt van de modulen.
  • Toegang hebt tot een computer/tablet.
  • Geen moeite hebt om vragen te stellen via de mail als het eens nodig is.
  • Een dosis tijd en aandacht wilt besteden (je bakt vier verschillende broden, bak je elke week een brood, bekijkt de video’s, leest de theorie, kun je in één maand de workshop met succes afronden).
  • Als je bereidt bent om het in de praktijk te oefenen…

… dan ben je helemaal klaar voor de workshop desembroodbakken!

Meer informatie en aanmelden

Je kunt al een workshop desembroodbakken volgen vanaf € 37. Wil je meer details lezen over de workshops, stuur dan een mail naar info@desembroodbakjezelf.nl. Of neem eerst een kijkje hier: workshop desembrood of workshop volkorendesembrood.

Hartelijke bakgroet,

Irene Schaap

hartelijke bakgroet, Irene Schaap van desembroodbakjezelf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *