Over mij…

Wat zeggen anderen over Irene Schaap

Wie is de drijvende kracht achter desembroodbakjezelf?
Lees meer over de persoon achter deze onderneming. Om te weten wat anderen van mij vinden, heb ik familie, vrienden, opdrachtgevers en (ex)  collega’s gevraagd mijn drie beste eigenschappen te noemen. Deze heb ik in een woordwolk geplaatst. Je kunt het zien als mijn unieke handafdruk.

Maar wie is nu Irene Schaap?
En ben ik werkelijk creatief, perfectionistisch, geduldig, enthousiast, flexibel…. en al die andere eigenschappen?

Irene Schaap op de kleuterschoolWie is Irene Schaap?
Als kind groei ik in de jaren zeventig op in Rotterdam. Ik lig wakker van het grote onrecht dat velen op de wereld wordt aangedaan. En dan met name het leed van dieren.

Fantasie: monsters en kabouters
Mijn fantasie heeft geen grenzen als ik verhalen verzin over kabouters en andere figuren. Als opgroeiend meisje van 9-10 jaar vertel ik met volle overtuiging verhalen hierover aan kleinere kinderen. Zij geloven heilig in die kabouters… zo vertellen hun ouders mij.

Irene SchaapDe jaren ‘80 – 1e huisje
Tijdens mijn puberteit moet ik leren omgaan met de hormonen die vat op mij krijgen. Uiteindelijk leer ik mijzelf te uiten en anderen deelgenoot te maken van wat mij bezig houdt en kom ik eindelijk toe aan mijzelf en dus ook aan anderen. In deze jaren onderzoek ik vele zijwegen en ga actief en zelfbewust op zoek naar mijn eigen identiteit.

Lekker eten en koken
Ik ga samen wonen en neem dan de interesse voor nieuwe gerechten en koken van huis uit mee. Mijn ouders koken graag en mijn broer is kok. Dat gevoel voor koken ontwikkelt zich langzamerhand als ik regelmatig recepten uitwerk op mijn type machine en ze deel met collega’s en vrienden. Ook stuur ik een recept naar de Tip en het winnend recept wordt geplaatst.

Van verpleegkundige naar sales support engineer
Mijn droom om verpleegkundige te worden en te werken in een kinderziekenhuis spat na 2,5 jaar studie uiteen na ernstige rugklachten (die nu gelukkig zijn verdwenen). Daarna stap ik het bedrijfsleven in en ontdek dat ik nieuwe materie snel eigen maak. Ook heb ik het vermogen om op een onafhankelijke geheel eigen wijze naar bepaalde zaken te kijken. Samen met mijn nieuwsgierige, creatieve en analytische blik kan ik hierdoor problemen ontrafelen, structuur aanbrengen en oplossingen bedenken. Het secretariaat van het automatiseringsbedrijf van de Nedlloyd in Rotterdam is voor mijn gevoel de eerste belangrijke leerschool geweest. Daar heb ik vele vaardigheden en kennis opgedaan waar ik nu nog de vruchten van pluk (bedankt Marjan Snoeij).

Irene Schaap bij Content AutomatiseringHet is door mijn honger naar nieuwe en uitdagende projecten, dat ik regelmatig wissel van werkgever en branche. Gelukkig ben ik nooit lang zonder baan. De functie van intercedente bij Content Automatisering is een keerpunt in mijn werk en persoonlijk leven. Als eerste leer ik mijn huidige echtgenoot kennen en met hem leef ik alweer 20 jaar gelukkig samen. Na Content word ik door werkgevers serieuzer genomen en ontwikkel ik een goed commercieel gevoel. Ik verhuis naar Amsterdam en na vele jaren in de snelle (mannen)wereld van de automatisering in verkoopondersteunende en klantgerichte functies is het tijd voor iets anders.

Website en blogger
Het is fijn om mijn zachte kanten te ontplooien door het opzetten van de kooksite: Irene’s kookhoek. Daar plaats ik veel eigen recepten en geef ook hints & tips aan andere hobbykoks. Het werken met DreamWeaver is wel erg ingewikkeld en ik stop met de site en stap in de wereld van het bloggen! In het najaar van 2009 start ik met de kookblog: Irene kookt. Op het blog kan ik mijn recepten plaatsen, gastbloggers een podium geven en mijn visie geven over uiteenlopende onderwerpen. Ook probeer ik mijn bezoekers na te laten denken over dierwelzijn.

Geboorte dochter
De geboorte van mijn dochter is een eye-opener. Want ik leer dat werken en leren alleen niet zaligmakend zijn. Ik start in het jaar voor mijn zwangerschap met een opleiding die nu eens niet is gericht op het bedrijfsleven. Maar die ik puur voor mijn plezier volg. Met de opleiding creatieve handvaardigheid krijg ik de basis om te werken met diverse materialen en leer ik meer over kunststromingen en achtergronden.

De laatste 12 jaar tot heden
Op werkgebied grijp ik terug naar het secretaresse vak en ga parttime aan de slag als management assistente. Samen met een collega bestier ik een regiokantoor van een bedrijf dat onderdeel is van de Hogeschool Utrecht. Daar in Amsterdam houdt een team zich bezig met het geven van post-HBO opleidingen en cursussen voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het is onze taak om de vestiging draaiende te houden. En ervoor te zorgen dat o.a. studenten en geïnteresseerden goed worden geïnformeerd. De leslocaties moeten op orde zijn en de studieresultaten volledig en op tijd in het computersysteem worden ingevoerd. Ook organiseren we diplomeringen, informatiebijeenkomsten studiedagen en een congres.

Frans landbroodDesembroodbakjezelf
Wij verhuizen naar een klein dorp en genieten nu alweer 10 jaar van het leven in en rondom het landelijke Nieuwkoop, midden in het Groene Hart van de randstad. Hier ga ik voor het eerst proberen om van mijn zelfgemaakte desem een desembrood te bakken. Ik vind het intrigerend hoe desem ontstaat. Uit de wilde gisten en bacteriën in de lucht en onze leefomgeving vormt zich een natuurlijke gist! Na een bezoek aan Ineke Berentschot (zij runde jarenlang een biologische desembakkerij) in Nijmegen ga ik echt van start. Na een tijdje gaat het steeds beter en besluit ik om thuis kleinschalige workshops desembrood op te zetten. Inmiddels doe ik dat alweer een paar jaar.

In de zomer van 2014 is bij mij het idee gevormd om een online workshop desembrood bakken te gaan maken. Ik sluit mij aan bij de online academie van Simone Levie en start op 22 september met het programma Maak Prachtige Online Programma’s MPOP. Met mijn online workshop wil ik mensen leren om zelf thuis een goed desembrood te leren bakken. In hun eigen keuken. Op hun eigen tempo en stap-voor-stap. Je logt in via een computer en leert daar door middel van instructiefilms, foto’s, recepten en schema’s vier verschillende desembroden te bakken. Dat ik goed structuur kan aanbrengen en vaardiger ben geworden met teksten en thuis workshops geef, werkt tijdens het maken van de online workshop in mijn voordeel. Inmiddels is de online workshop klaar en kan iedereen het aanschaffen en volgen.

Irene SchaapMarketing en communicatie
Tot halverwege 2014 werk ik bij de gemeente Nieuwkoop en daar leer ik in 3,5 jaar als projectassistente van een aantal commerciële woningbouwprojecten ontzettend veel. Zo ken ik de verbanden tussen het college van B & W en de gemeenteraad. En dat de basis van de ruimtelijke ordening ligt in bestemmingsplannen. Verder ondersteun ik het proces van een kale lap grond met kavels t/m de bouw en ontwikkeling van een plangebied. Daarnaast ligt de uitvoering van een doortimmert marketing- en communicatieplan bij de projectteams. En krijgt uiting via nieuwsbrieven, informatiebijeenkomsten, beurzen, websites, etc.

Logo Irene Schaap Advies & OndersteuningIrene Schaap Advies & Ondersteuning
In het voorjaar van 2014 schrijf ik mij in bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam en mijn ‘ZZP’ ondernemerschap is geboren! Mijn eerste klant is een lokale ondernemer en voor dit beauty instituut ontwikkel ik o.a. concepten, schrijf nieuwsbrieven en content voor Facebook. Ik creëer beelden en teksten voor promoties en zoek aansluiting met andere ondernemers voor samenwerking met het instituut. Mijn gevoel voor commercie en de rust en het zelfvertrouwen dat uit mijzelf komt, komen mij hierin goed van pas. Door mijn deelname aan het MPOP programma opent zich een geheel nieuwe wereld. Ik maak kennis met een nieuw netwerk van inspirerende ondernemers. Mijn ogen worden geopend en ik leer mijzelf verder te professionaliseren. Ik leer iedere dag iets nieuws. Het is af en toe lastig… maar ik zet door. De website: desembroodbakjezelf.nl is al een feit. Nu nog een fatsoenlijke site voor Irene Schaap Advies & Ondersteuning. Ook die zal er komen. Dit stuk over mij is alvast een goede stap in de richting om mijzelf te laten zien! En duidelijk te maken dat ik veelzijdig ben: ‘het schaap met de vijf poten’!