Gluten, candida, FODMAPS, Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare-Darm-Syndroom-en-desembrood

Brood is slecht… of toch niet?
De laatste jaren staat brood vaak in de belangstelling. Naast het feit dat brood vaak lijkt op een spons met weinig smaak en structuur, schrik je van de vreemde kunstmatige toevoegingen in het brood. Je leest dat gistbrood een verstoorde balans in de darmflora kan verslechten (candida). Of bijvoorbeeld dat het gehalte aan fytinezuur in volkorenbrood de opname van vitamines en mineralen ondermijnd. Misschien heb je al eens gehoord over FODMAP’s? Daarover later in dit artikel meer… Als ik mij dan verdiep in een dergelijk onderwerp, dan kom ik telkens uit bij desembrood als alternatief voor het reguliere gistbrood.

Gluten
Gluten is een onderwerp waar je tegenwoordig heel veel over kunt horen en lezen. Ik ken mensen die na het lezen van het boek ‘Broodbuik’ absoluut geen brood meer willen eten. Dat gluten slecht zijn en dat veel (darm)klachten daarvan afkomstig zijn. Inmiddels zijn belangrijke aannames in het boek door de wetenschap weerlegt. Op Superfoodlifestyle las ik een artikel over glutenintolerantie. Dat kun je hier lezen: http://superfoodlifestyle.nl/glutenintolerantie/.

Het prikkelbare darm syndroom
Vervolgens beluisterde ik een radio interview met Dr. Peter Gibson, o.a. specialist op het gebied van maag- darm- en lever. Hij houdt zich o.a. bezig met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hij noemt de obsessie die westerse mensen hebben met gezond eten. Is het niet zo dat je pas gaat nadenken over je voedingspatroon als je klachten krijgt? Stel dat je structureel last hebt van ‘gevoelige’ darmen. Denk dan aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of juist verstopping, kramp, etc. Dan ga je naar de huisarts, je gaat zoeken op internet of in de bibliotheek en spreekt met mensen over jouw klachten.

Negen van de tien mensen kennen ook wel iemand die dergelijke klachten heeft. Er zijn honderden boeken geschreven over dit onderwerp. Met diverse oorzaken als uitgangspunt. Ik haal nog even de gluten aan, waar ik net al over schreef. Een hot onderwerp tegenwoordig! Gibson deed onderzoek met groepen mensen die dachten last te hebben van gluten. Onderzoek wijst uit dat de darmen er verder normaal uitzien en er geen ziektes worden geconstateerd. Maar mensen hebben wel klachten zoals bijvoorbeeld PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).

Gibson geeft aan dat veel klachten vaak ontstaan na bijvoorbeeld een darminfectie. Onze darmen spelen een grote rol in ons lichaam. De darmen zijn zeer complex met een tweerichtingsverkeer naar de hersenen en vice versa. Er is dus een grote samenhang tussen emoties en lichamelijke klachten. Onze darmen kunnen er verantwoordelijk voor zijn dat wij letterlijk en figuurlijk niet lekker in ons vel zitten. En andersom kan het zijn dat verdriet en stress zijn uitwerking heeft op onze darmen!

Verstoorde darmflora
In ons spijsverteringsstelsel, maar met name in de dikke darm, leven bacteriën en gisten. Die zorgen voor het bewerken van bijvoorbeeld vezels en andere onverteerbare resten. Na een darminfectie is jouw darmflora niet meer in evenwicht en werkt niet meer hetzelfde. Als je dan hetzelfde voedsel blijft eten wat je eerst prima kon verteren, dan krijg je dus klachten… En dan denk je al snel aan een overgevoeligheid van gluten. En door de overvloed van aandacht vanuit commerciële belangen en overdreven gezondheidslobby’s ga je daar al snel in geloven. Terwijl slechts 1% van mensen een echte overgevoeligheid heeft voor gluten (coeliakie).

FODMAP
Volgens de laatste inzichten van Gibson en na onderzoeken met patiëntengroepen zijn het bijna nooit de gluten maar de FODMAP’s die klachten veroorzaken. Hij adviseert om eerst eens te kijken naar de inname van FODMAP’s, omdat een glutenvrij dieet onnodig ingewikkeld, duur en niet per se gezond is.

Wat zijn nu FODMAP’s? Dit zijn onverteerbare stoffen die niet door de dikke darm worden afgebroken. Voor gezonde mensen of mensen die hier niet voor gevoelig zijn, zijn deze onverteerbare stoffen geen enkel probleem. Ze zijn juist belangrijk voor een gezonde darmflora.

Maar als jouw darmen uit balans zijn, dan kunnen ze wel klachten veroorzaken. De FODMAP’s trekken vocht aan, produceren gas en zorgen voor een opgeblazen buik. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, peulvruchten, ontbijtgranen en brood. Zij bevatten fructanen en/of galactanen. Maar er zijn veel meer stoffen die een negatieve rol spelen. Lees op fodmapfoodies meer over FODMAP.

desembrood de gezonde keuze bij Prikkelbare Darm Syndroom

Speltdesembrood mag wél
Jane Muir is een collega van Gibson en heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van FODMAP. Zij adviseert om speltdesembrood te eten. Het zuurdesemproces zorgt ervoor dat het aanwezige fructanengehalte omlaag gaat en dat is belangrijk. Zij adviseert twee sneetjes speltdesembrood (per snee 26 gram) per dag als toegestane hoeveelheid. Een FODMAP dieet hoef je niet je hele leven vol te houden. Als de darmen weer gezonder zijn geworden, dan kun je weer ‘normaler’ eten. Meer informatie over het eten van speltdesembrood lees je hier: http://www.fodmapfoodies.nl/spelt-2/.

Conclusie
Er is niet één waarheid. Zoals dat vezels goed zijn voor iedereen en je dus vezelrijker moet gaan eten. Of gluten zijn een soort vergif die je beter kan laten staan. Volgens mij is het goed om een voedingspatroon te hebben wat in balans is. Dus overal waar ‘te’ voor staat is niet goed. Dat is een wijsheid die jouw oma je misschien al vertelde en ik geloof hier in!

En ik geloof in (zuur)desembrood natuurlijk! Dat is niet alleen heel erg lekker (en niet zuur), maar door het lange rijsproces (fermenteren/rijpen) worden de gluten beter verteerbaar. Daarnaast is de glycemische index gunstig, zodat het brood langzamer wordt afgebroken en dus gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen. Dat is weer gunstig omdat er dan geen bloedsuikerpieken ontstaan en jouw lichaam niet continu bezig is om insuline aan te maken. Een ander gunstig effect is dat fytinezuur (zoals o.a. in volkorenmeel en zaden) voor een groot deel wordt afgebroken tijdens het rijzen. Dus het eten van desembrood is een win-win situatie! Wil je op eenvoudige en praktische wijze leren hoe je zelf desembrood maakt, dan is mijn online workshop iets voor jou! Doorgaan voor meer informatie.2 gedachten over “Prikkelbare-Darm-Syndroom-en-desembrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *