zachte melk desembroodjes

Zachte luxe melkbroodjes met desem

Heerlijk zachte broodjes met een volle smaak
Tijdens een skivakantie in de Savoie at ik een waanzinnig lekkere hamburger! Zo’n echt Franse… dus gebakken als een biefstuk. Medium gebakken dus met een malse bite. Lekker gebakken uien en bacon erop. Erbij een schaaltje warme aromatische kaassaus. Mmmm…

Eenmaal thuis wilde ik zelf zo’n hamburger bakken maar dan wel met zelfgebakken hamburgerbroodjes van 100% desem. Gewoon omdat desembrood nu eenmaal zo lekker is. Maar dan wel een zacht broodje, want dat had ik zo in mijn hoofd.

Luxe broodjes door crème fraîche, olijfolie en amandelmelk
Als basis nam ik ongezoet amandelmelk. Maar dat kun je ook vervangen door melk. Alle ingrediënten samen zorgen voor een mooi en geurig broodje met een verfijnde smaak. Lekker bij het ontbijt of lunch. Vlak voor het afbakken kun je de broodjes naar wens nog bestrooien met bijvoorbeeld sesam- of maanzaad.

zachte melkdesembroodjes

Luxe melkdesembroodjes

recept voor ca. 16 stuks

Je hebt nodig:

  • 1 kilo broodbloem
  • 300 gram rijpe desem
  • 17 gram zout
  • 500 à 600 ml. lauwe ongezoete amandelmelk (of melk)
  • 150 gram crème fraîche (je kunt ook volle kwark proberen)
  • 50 ml. olijfolie
  • 2 bakbladen met bakpapier

Zo bereid je de broodjes:

Meng alle ingrediënten en kneed gedurende een kwartier tot je een mooi glad, soepel en elastisch deeg hebt. Waarschijnlijk gebruik je net iets meer dan een half liter melk. De droge bestanddelen moeten allemaal bevochtigd zijn, voordat je gaat kneden. Leg het deeg in een ruime kom.

Dek af met een stukje plastic folie, dat je bestrijkt met wat olie. Laat het een paar uur op een rustige plek op kamertemperatuur staan (ca. 22 graden C.) tot het duidelijk is gerezen. Verdeel het deeg in stukken van 150 gram voor grote broodjes. Halveer dit voor een normaal formaat broodjes.Het is handig om het deeg op de weegschaal af te wegen.

Vorm ronde bolletjes van het plakkerige deeg. Bestrooi het deeg voor het vormen met een dun laagje bloem en zorg dat je handen schoon zijn en doop ze af en toe in een beetje bloem. Dat zorgt ervoor dat het deeg minder blijft plakken. Leg de gevormde stukken op bakpapier dek af met een theedoek en laat het rijzen tot een vingerdruk op de rand van het deeg een klein kuiltje achterlaat. Je kunt 8 broodjes per plaat kwijt.

Intussen verwarm je de oven voor op 220 graden C. Broodbakstand of hetelucht. Onder in de oven plaats je een gietijzeren plaatje dat je heet stookt. Plaats de 2 platen gerezen broodjes in de oven en giet direct water in het gietijzeren plaatje, zodat je stoom krijgt. Als je geen gietijzeren plaatje hebt, dan neem je iets anders.

Bak de broodjes 30 á 35 minuten op 220 graden C. tot ze goudbruin en gaar zijn. Klop op de onderzijde om te horen of je een holle klank hoort, dan zijn ze gaar. Een doffe klank alsof je op klei klopt, geeft aan dat ze nog niet gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster. Je kunt ze goed invriezen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *